Dagali – alt du vil vite!

 

Hvor er Dagali?

Dagali er en fjellbygd som ligger 850 meter over havet, øverst i Buskerud Fylke, mellom Hallingdal og Numedal. Nærmeste tettsted er er Geilo, 24 km unna. I den andre retningen finner man Uvdal.

Bygda ligger ved Numedalslågen, like utenfor grensen til Hardangervidda Nasjonalpark og er populær både på grunn av sine muligheter for friluftsliv og på grunn av alle aktivitetene som tilbys her. Dagali kalles ofte «Aktivitetsbygda», og det er ikke uten grunn, for tilbudet er stort og variert.

Hvordan kommer man seg til hit?


Bil:

Dagali ligger ved fylkesvei 40 som går fra Kongsberg, oppover Numedal og til Geilo. Det er enkelt å komme seg hit med bil fra både Østlandet og Vestlandet.


Fra Oslo:

Kjør Hallingdal til Geilo og ta til venstre mot Dagali i rundkjøringen der. Følg FV 40 til Dagali. Du kan også kjøre av i Nesbyen, og følge skilter mot Tunhovd, Skurdalen og Dagali. Dette er kortest, men dårligere vei.

eller

Kjør mot Drammen og Kongsberg, følg FV 40 mot Geilo til du kommer til Dagali.


Fra Bergen:
Kjør til Voss, mot Eidfjord og så RV7 over Hardangervidda til Geilo. Ta til høyre i rundkjøringen der. Følg FV 40 til Dagali.

eller

Kjør til Voss og så til Aurland. Følg FV 52 til Hol, der svinger du til høyre mot Geilo på RV7. Følg veien til Geilo, ta så til venstre mot Dagali i rundkjøringen. Følg FV 40 til Dagali. Dette er lenger, men ved dårlig vær over Hardangervidda kan det være en fin løsning, da fjellovergangen er kortere.


Tog:

Ta Bergensbanen fra Oslo eller Bergen til Geilo. Numedalsbussen, som kjører forbi Dagali, korresponderer med enkelte togavganger. Ellers tilby de fleste som driver med turisme i Dagali å hente på togstasjonen. Rutetider og bilettbestilling finner du hos NSB.no.


Buss:

Det går buss fra både Kongsberg i Geilo, men ikke så alt for ofte. Sjekk rutetabellen for Numedalsbussen, og vær oppmerksom på at ikke alle rutene kjøres i skolens ferier. Det står oppgitt i tabellen.

Avstander:
Geilo: 24 km
Uvdal: 15 km
Kongsberg: 130 km
Oslo: 220 km
Bergen: 260 km

Hva finner du i Dagali?

Dagali Fjellpark er ski- og aktivitetssenter med 5 lange skibakker, eget barneområde og Norges lengste (og tøffeste?) kjelkeløype.
Her kan du også prøve airboard eller pil- og buespillet Archery Tag.

Dagali Hotel troner høyt oppe i lia, der gamleveien en gang gikk over mot Skurdalen. Her har reisende funnet både husrom og hjerterom siden det ble startet som pensjonat i 1935. Noen generasjoner og mye påbygging senere er hotellet fortsatt kjent for god stemning og sitt gode kjøkken.

Dagali Kirke er bygd i 1850 og er en kjær bygning for mange i bygda. Før Dagali fikk egen kirke måtte innbyggerne gå over fjellet til Uvdal for å komme seg i kirken. Før Dagali kirke ble bygget var en eldre gravplass i bruk, Leggsta’n. Den er nå fredet og er merket fra bygdevegen.

Dagali Museum består av gamle hus og bygninger fra området, de fleste fra 1700-1800 tallet. Her er også en samling gamle gjenstander. De har åpent hver dag om sommeren, stikk innom og få med deg historien om Tunhovdskrubben. Hver sommer er det også kunstutstilling på museet.

Dagali Flyplass (Geilo Lufthavn Dagali) var åpen for rutetrafikk frem til 2003 og ble i hovedsak bygget for å få engelske charterturister til Geilo. I dag flyr disse til Leirin ved Fagernes, eller til Gardermoen, mens Dagali Flypass kun er åpen for småfly. Dagaliopplevelser driver motoraktiviteter på deler av rullebanen.

Dagaliopplevelser holder til på flyplassen og driver rafting- og motorsenter. Om sommeren kan du rafte i elva, kjøre gokart eller bilslalom, om vinteren frister det kanskje med rallybil på isbane eller en snøscootertur.

Dølhall er ungdomshuset og festlokalet i Dagali. Her foregår alt fra 17 mai-, konfirmasjoner og bryllupsfester til 4H-samlinger og revy.

Fjellspira ligger langs FV 40, opp i lia i retning Geilo. Her får du kjøpt tørkede urter, kjøtt fra gårdens egen produksjon og rakfisk fra fjellområdene i nærheten.

Full On tilbyr kajakkskole, juvvandring i det spektakulære Ølmosjuvet i Uvdal samt rafting i Numedalslågen.

Hardangervidda er Norges eldste og største nasjonalpark og grenser mot Dagali øverst i Seterdalen. Her går det turstier i lett terreng, enten du vil gå en kort tur eller legge ut på flere dagers vandring på vidda. Her finnes Europas siste villreinsstamme og Hardangervidda har vært en viktig del av næringsgrunnlaget til folk i fjellbygdene gjennom tidene. De gamle slepene som var hovedveiene mellom øst og vest i fordums tider er nå i bruk som turstier og skiløyper.

Joker Dagali er dagligvarebutikken og møtepalassen i bygda. Her får du alt du trenger for livet på fjellet, enten det er melk og brød eller ved og fiskeutstyr. Joker’n er fast stoppested for både fastboende og gjester, her møtes man over en kaffekopp og får med seg siste nytt i tillegg til handleposene. Joker’n er også offisiell Turistinformasjon, så her får du vite det meste. Trenger du å låne PC eller logge deg på wifi kan du gjøre det. Åpningstidene finner du her.

Bensinstasjon har bygda dessverre ikke. Forhåpentligvis blir det bensinstasjon ved butikken etterhvert, men foreløpig må man fylle andre steder. De nærmeste stasjonene er Geilo og Uvdal (selvbetjent kortautomat).

Numedalslågen er Norges 3. lengste elv og renner fra Hardangervidda nedover Numedal, til utløpet i Larvik. Det er et av Norges mest regulerte vassdrag, med kraftverk som perler på en snor nedover Numedal. Elva byr på godt ørretfiske i den øvre delen, men uten for Norges grenser er den langt mer kjent som en av Europas beste elver for rafting og elvesport. Området rundt Dagali kalles «Lille Zambezi».

Serious Fun Raftingsenter ligger på Aasbergmogen, mellom butikken og elva. Her har de utgangspunkt for raftingturer i tillegg til paintballbane og en koselig villmarkscamp der du kan overnatte i telt eller jordgamme om sommeren.